2009. február 7., szombat

Babfőzelék fasírozottal

Hozzávalók a babfőzelékhez:
kb. 20-25 dkg szárazbab, kb. 2 liter víz, só, fokhagyma, kis olaj, 4 evőkanál liszt, pirospaprika, tej, tejföl

Elkészítés:
A babot előző nap hideg vízbe beáztatjuk, hogy másnap a főzés ne tartson sokáig, és a bab kissé megpuhuljon. A babot feltesszük sós vízben főni, közben elkészítjük a rántásos habarást. A lisztet egy kis olajon megpirítjuk, majd levesszük a tűzről, belereszelünk 2-3 gerezd fokhagymát, ráteszünk egy-két mokkáskanál pirospaprikát és belekeverünk 3-4 evőkanál tejfölt, majd az egészet felöntjük egy kis tejjel és vízzel. Csomómentesen elkeverjük. Ha megfőtt a bab, ezzel a rántásos habarással sűrítjük be a babfőzeléket.

Fasírozott hozzávalók:
30 dkg darált hús, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 egész tojás, 2 zsemle, só, bors, pirospaprika, zsemlemorzsa

Elkészítés:
A darált húst megsózzuk, megborsozzuk, és pirospaprikával megszórjuk, összekeverjük. Belekeverünk egy egész tojást, majd belereszeljük a fokhagymagirizdeket. Ezt követően a két zsemlét kis vízben beáztatjuk kb. 10-15 másodpercig, majd a vizet jól kinyomkodjuk belőle, és a darált húshoz rakjuk. Az egészet jól összekeverjük, lapos gombócokat formálunk belőle, meghempergetjük zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük. Sütés után a felesleges olajat törlőkendővel itatjuk le róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése